Gebelikte Ultrasonografi
Gebelikte hiçbir problem olmasa bile belli zamanlarda belli aralıklarla ultrasonografi kontrolü yapılmaktadır. Prenatal (doğum öncesi) tanı için gebelikte uygulanan ayrıntılı(detaylı) ultrasonografi gebelik izlemlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Gebelikte ayrıntılı Ultrason Bursa Doç.Dr.Murat ARSLAN 4D Ultrason
Özellikle son 25 yıldır yapıla gelen ultrason muayeneleri, günümüz modern tıbbında gebelik izlemlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Ultrason, halen dünyadaki pek çok merkez tarafından gebelere uygulanabilen non-invaziv (hastaya zararı olmayan) bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Esas olarak ana gövde, prob (tansducer), monitör, kamera ve printer gibi parçalardan oluşur.
Temel prensibi; yüksek frekanstaki ses dalgalarının hasta üzerine uygulanan prob aracılığı ile doku ve organlara gönderilmesiyle, bu dokulardan yansıyan dalgaların yine aynı prob ile alınarak bir ekran üzerine yansıtılmasıdır.
Direkt batından (transabdominal) uygulanabileceği gibi (Yandaki resim), vaginal (transvaginal) uygulama da söz konusu olabilir.
Transvaginal (vajen içi) uygulamalar; transvajinal probla genelde infertilite, jinekolojik problemlerle, ilk trimester gebeliklerinde uygulanır (yandaki resimde).
Normal gebelik takiplerinde ise transabdominal yolla (karından) konveks ve lineer (düz) problar kullanılır.
İnfertilite ve jinekolojik problemler için transvaginal yolla yapılan ultrasonlarda mesanenin dolu olması gerekmediği için daha rahat ve daha net görüntü almak mümkündür.
Gebelerin temel ultrasonografik değerlendirmelerinde nelere bakılır?
(American College of Obstet.& Gyn.)
- Fetus (bebek) sayısı
- Fetal prezantasyon (bebeğin geliş şekli)
- Fetal pozisyon (bebeğin duruş şekli)
- Plasental lokasyon (plasenta yerleşimi)
- Amniyon sıvı miktarı
- Gestasyonel (gebelik) yaş
- Maternal (annedeki) pelvik kitlelerin teşhis ve değerlendirmesi
- Bebeğin gözle görülebilen anatomik yapısı
Ultrasonografi ne zaman yapılmalıdır?
Son adet tarihinden itibaren 40 hafta süren gebelikler özellikleri yönünden üç ayrı döneme ayrılır:
- trimester (ilk 13 hafta, ilk üç ay)
- trimester (14-27. haftalar arası, ikinci üç ay)
- trimester (27-40. haftalar arası, son üç ay) olmak üzere.
İlk ultrason muayenesi, amacına uygun olarak hastaya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin fetüsün gestasyonel yaşa uygunluğunu görmek için en doğru zaman ilk trimester iken, konjenital (doğuştan gelen) anomalilerin saptanması için bu 18-22 haftalar arasıdır. Çünkü midgestasyon (gebeliğin orta dönemi) olarak anılan bu dönemde organogenesis (organların gelişimi) tamamlanmış ve anatomik oluşumlar doğru değerlendirme için uygun büyüklüğe ulaşmıştır.
Genel olarak, hasta doktoruna geldiği ilk muayenesinde ultrasona alınmasında fayda vardır.
4D (dört boyutlu) ultrasonografi yaptırmak şart mıdır?
Gebelikte 4D ultrasonografi bugünkü teknoloji ile medikal anlamda normal iki boyutlu gerçek zamanlı bir ultrasonografiye bir artı katmamaktadır. Ultrasonografi eğitimi almamış hasta ve yakınlarının bebeği daha anlaşılabilir bir yapıda izlemelerine fırsat tanır.
https://jineplus.com.tr/gebelikte-ultrasonografi.html#sigFreeIdc9a80f23f7
Doç.'dan muayene randevusu almak için bizi, nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Kadın Hastalıkları ,Gebelik , Kısırlık ve Tüp bebek ile ilgili sorularınızı aşağıdaki formu kullanarak sorabilirsiniz.