Hamilelik Sonrası Korunma Yöntemleri
İki gebelik arasındaki ideal süre 2 yıldır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra bir korunma yöntemi seçip uygulanmalıdır.
Emzirme gebelikten kısmen korumakla birlikte çok düzenli aralıklarda emzirenlerde bile yumurtlama görülebilir. O yüzden emzirdiğiniz sürece korunmanıza gerek yok demek çok yanlış olur.
Aralıklı ya da düzensiz emzirenler ve ek gıda verenlerde emzirmek güvenli olarak korumaz bu yüzden bu kişiler doğumdan 3 hafta sonra uygun bir yöntemle korunmaya başlamalıdır.
Doğum sonrası ilk 6 hafta cinsel ilişki önerilmediği için 6 hafta sonrasında doktor kontrolü sonrasında olabilecek ilk cinsel ilişki ile birlikte korunmanın da planlanmış olması gereklidir. Aksi takdirde emzirirken de gebelik oluşabilir.
Emziren anneler eğer hap ile korunmak istiyorsa, doğumdan bir hafta sonra sütü kesmeyen ve bebeğe zarar vermeyen sadece progesteron içeren hapları kullanmaya başlayabilir.
Her gün aynı saatte bir tane alınmalıdır. Başarısızlık şansları normal doğum kontrol haplarına göre bir miktar daha yüksektir.
Herhangi bir nedenle anne bebeğini emzirmiyorsa, normal korunma haplarına (oral kontraseptif) doğumdan 21 gün sonra başlayabilir. Bu hapları da her gün aynı saatte almak gerekir.
Rahim içi araçlarla korunmak isteyenler, normal doğumdan 6 hafta sonra, hekim kontrolünü takiben rahim içi araçlar taktırabilirler. Adet görmek şart değildir.
Bir daha gebelik istemeyen kadın doğumdan sonra en geç 36-48 saat içinde veya 6 hafta sonra tüplerini bağlatabilir.
Tüpler; ufak bir cerrahi girişimle bağlanır. Tüplerin bağlanması eşlerin cinsel yaşamını etkilemez. Adet düzenini bozmaz. Erken menopoza neden olmaz. En etkili korunma yöntemidir.
Emziren kadınlar için 3 aylık iğne enjeksiyon yöntemi doktor kontrolünde kullanılabilir. Doğumdan 6 hafta sonra adetli olsun yada olmasın yaptırabilirler. Fakat ağır adet düzensizliklerine sebep olduğu için pek tercih edilmemelidirler.
Doğumdan 6 hafta sonra deri altı implantı uygulanabilir.
Vazektomi: Erkekte sperm kanallarının bağlanarak erkeğin üreme sıvısında sperm olmamasını sağlayan bir işlemdir. Bir daha hiç çocuk sahibi olmak istemeyenlere uygun bir yöntemdir.
Doç.'dan muayene randevusu almak için bizi, nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.