Kürtaj (Küretaj - Curetage)
Kürtaj (Küretaj - curetage) hamilelik veya gebelikte rahim iç duvarından kazınarak rahim içi zarının küretle temizlenmesi gebelik tahliyesi işlemi kürtaj olarak adlandırılır.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Uygulandığı Durumlar ve Yasal Zorunluluklar
İstenmeyen gebelikler (hamilelik) sonlandırmak istendiğinde kürtajın son adet tarihi itibariyle 10 hafta sınırı vardır.
Bu duruma yasal tahliye ya da kürtaj denilmektedir.
Kürtaj basit komplike olmayan küçük bir cerrahi müdahaledir. Yasalar ile ilgili bu işlem sadece kadın doğum uzmanlarının yetkisi altındadır. İşlem hekim ve hasta arasında gizli kalmaktadır.
Gebe bayanda ciddi bir hastalık mevcut ise ve gebe kalma durumu kişi için risk oluşturuyor ise ya da gebelik süresince zararlı olan yalnız kendisinin kullanmakta zorunlu kılındığı ilaçlar var ise kişiye terapotik kürtaj (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Türkiyedeki Yasal Boyutu
Gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kürtajlarda (legal küretaj) ülkemiz için yasal sınır "son adet tarihinden itibaren 10 hafta" ile sınırlıdır. Son adet tarihi, son adetin ilk (başlangıç) günüdür.
Gebelik bu gebelik haftasının daha üstünde ise anne ve babanın rızası olsa bile resmi kurumlarda yapılamaz.
Çocuk düşürme ve gebeliğe yasalara aykırı biçimde son verme hakkındaki TCK maddeleri 468 - 472 sayılı yasalardır. Yasa bunu şu şekilde çözümlemiş.,
- Gebelik 10. haftaya kadar ise anne ve veya babanın istememesi ile kürtaj yapılabilir
- Gebeliğin devamı annenin sağlığını bozuyorsa kürtaj yapılabilir.
- Tecavüz nedeniyle gebelik meydana geldi 18. haftaya kadar mahkeme kararı ile kürtaj yapılabilir
- Bebekte anormallik varsa kürtaj yapılabilir
Ancak gebeliğin devam etmesi anne için hayati bir tehlike oluşturuyorsa, örneğin annede şiddetli bir kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, astım veya hipertansiyon gibi bir durum varsa veya gebelik için zararlı olabilecek ilaçlar kullanmak zorunda ise "anne hayatı düşünülerek" gebelik haftasına bakılmaksızın gebelik sonlandırılabilir. Bunun için resmi bir hastaneden "sağlık kurulu raporu" en az iki doktor imzasıyla çıkartılmalıdır.
Yine rahim içindeki bebekte yaşamla bağdaşmayan veya doğduktan sonra yaşamını büyük ölçüde etkileyecek bir problem olduğu ultrason veya tarama testleriyle tesbit edilirse "bebek hayatı düşünülerek" gebelik tahliye edilebilir.
Her iki durumda da yapılan işlem tedavi edici yani "Terapotik küretaj" olarak anılır.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Tarihçesi
Kürtajı resmi olarak serbest bırakan ilk ülke Rusya'dır. 1920 yılında hangi sebeple olursa olsun cenin aldırmak bu ülkede suç olmaktan çıkmıştır. Ülkemizde kürtaj 14/04/1983 Kürtaj Kanunu kabul edildi.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) nedir ve nasıl yapılır ?
Kürtaj istenmeyen gebeliği sonlandırma işlemidir. (Halk dilinde kürtaş veya bebek aldırma diyede bilinir) Diğer bir adıyla küretaj, yani küretle kazımak anlamına gelir ancak bu yöntem günümüzde kullanılmaz çünkü daha gelişmiş teknikler bulunmaktadır.
Kürtaj yasal sınırı 10 haftadır. Ancak gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız yasal sınıra kadar beklemeyiniz.
Kürtaj farklı tekniklerle yapılabilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan teknik Vakum aspirasyonu ile kürtaj yöntemidir. Gizlilik prensibimizdir.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) İyileşme Süreci
Kürtaj işlem sonrası iyileşme süreci genel anestezi etkisi 1 saat kadar sürer. Bu süre içerisinde kişi gözlem altında tutulur. Bir saat kadar sonra hasta kendine gelmesiyle normal aktivitelerine dönmesi beklenir.
Ağrı çoğu zaman olmaz, olması durumunda analjeziklere yanıt verir. Çok az derecede bir hemoraji (kanama), mensturuasyondan çok daha az vajinal hemoraji olur.
Kanama en fazla on gün kadar sürer. Kişi bir buçuk ay kadar sonra mensturuasyon kanaması geçirir. Kürtaj sonrası vajinal hemoraji olacağından cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
Kürtaj işleminden sonra tampon sakıncalı değildir kullanılabilir. Tampon kullanılacak ise sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Gerekli hijyen kurallarına uyulduğu taktirde kullanımında sakınca olmaz. Kürtaj işlemi yapılan bayanlar %99,9 oranında hamile kalabilirler.
Çok az olan oran Tüplerdeki tıkanıklık, kürtaj esnasında meydana gelen rahim (uterus) delinmesi, İşlem sonrası enfeksiyon (iltihaplanma), uterusun yapışması gibi olumsuz durumlarda gebelik kalımında zorluklar yaşanabilir.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Riskleri
- Anesteziye bağlı riskler
- Rahim (uterus) Delinmesi
- Parça kalması (endometrit)
- Kanamalar
- Enfeksiyon
- Rahim İçi Yapışıklıklar
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Tedavisi Sonrası Gebe Kalabilir miyim ?
Kürtaj Tedavisi sonrası gebe kalınımı mümkün olur.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Tedavisi Sonrası ilk adet ne zaman görülecektir?
Kürtaj işlemimden ortalama bir ay sonra (kişinin bir periyot uzunluğu sonrasında) normal adet görülecektir. İlk adette görülen bir kaç günlük gecikme ise normaldir.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) alternatif düşük hapı var mıdır ?
Kürtaja alternatif olması amacı ile dünyada halen deneysel çalışmalarda kullanılan "düşük hapı" henüz dış piyasaya sürülmemiş ve ülkemizde de bulunmamaktadır.
Halen bir gebelik tespit edilmesi durumunda tek alternatif kürtaj veya doğurmaktır.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) sonrası spiral taktırabilir miyim ?
Spiral uygulaması kürtaj işleminin hemen sonrasında aynı seansta uygulanabileceği gibi işlemden bir ay sonra normal adet döneminde de yapılabilir.
Bekaret bozulmadan Kürtaj (Küretaj - Curetage) yapılabilir mi ?
Bir genç kız bakire olduğu halde yani partneri ile tam bir birliktelik yaşamaksızın (sürtünmeyle) hamile kalabilir. Çünkü spermlerin yüzme kabiliyetleri bulunmaktadır.
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Bilgi Gizliliği (Kürtaj Yasal Hakkınızdır)
Bilgi mahremiyeti yasal hakkınızdır. (T. C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği, RG.,01.08.1998, 23420) bilgileriniz tümüyle gizli tutulacaktır.
Jinekolojik muayene kadın için çok özel bir durumdur. Başvuru nedeniniz ve size ait kaydettiğimiz tüm bilgiler sizin yasal haklarınız kapsamında tümüyle gizli tutulacaktır.
(T. C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği, RG.,01.08.1998, 23420)
Kürtaj (Küretaj - Curetage) Sonrası İyileşme Dönemi
Kürtaj işlemi sonrası Genel anestezi etkisi 1 saat kadar sürer. Bu süre içerisinde kişi gözlem altında tutulur. Bir saat kadar sonra hasta kendine gelmesiyle normal aktivitelerine dönmesi beklenir. Ağrı çoğu zaman olmaz, olması durumunda analjeziklere yanıt verir. Çok az derecede bir hemoraji (kanama), mensturuasyondan çok daha az vajinal hemoraji olur. Kanama en fazla on gün kadar sürer. Kişi bir buçuk ay kadar sonra mensturuasyon kanaması geçirir. Kürtaj sonrası vajinal hemoraji olacağından cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
Kürtaj işleminden sonra tampon sakıncalı değildir kullanılabilir. Tampon kullanılacak ise sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Gerekli hijyen kurallarına uyulduğu taktirde kullanımında sakınca olmaz. Kürtaj işlemi yapılan bayanlar %99,9 oranında hamile kalabilirler.
Çok az olan oran Tüplerdeki tıkanıklık, kürtaj esnasında meydana gelen rahim (uterus) delinmesi, İşlem sonrası enfeksiyon (iltihaplanma), uterusun yapışması gibi olumsuz durumlarda gebelik kalımında zorluklar yaşanabilir.
Tedavisi sonrası gebe kalınımı mümkün olur.
Bursa Kürtaj (Küretaj - Curetage) Fiyatları
Bursa’da pek çok merkezde kürtaj işlemi yapılmaktadır. Bu merkezlerin hepsinde de kürtaj fiyatları haftası ile orantılı olarak artmaktadır. Dolayısıyla kesin bir fiyat verebilmek mümkün değildir.
Randevu alırken size son adet tarihinizin ilk gününe göre saptanan gebelik haftasına göre ortalama bir fiyat verilebilir. Fakat ilk muayenenizde gebelik haftasında çıkacak farklılıklara göre fiyatta küçük oynamalar olabilir.
Bursa Kürtaj (Küretaj - Curetage) Merkezi
Bursa da kürtaj olmanın en güvenilir yolu. Bursada kürtaj yapan yerler içerisinde makul fiyatlarımızla beraber kalitemizden de ödün vermiyoruz.
Kürtaj talebinde bulunan hastalar jinekolog doktora giderken mahremiyetlerinin korunmasına önem verirler.
Hasta mahremiyetinin nasıl sağlanabileceği, nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda bilgi almak için numaramızdan 7/24 çekinmeden herşeyi sorabilirsiniz.
Kürtaj işlemi için gerek Bursa gerekse de Mudanya, Nilüfer, Osmangazi, Kestel, İnegöl, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bilecik, Bandırma, Karacabey, Dursunbey gibi çevre il ve ilçelerden gelen hastalarımızın randevularına özen verilmekte olup, mahremiyet gereği aynı saatte başka bir hastaya randevu verilmemektedir
Doç.'dan muayene randevusu almak için bizi, nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Kürtaj, Kızlık Zarı dikimi ve tamiri, Kadın Hastalıkları ,Gebelik , Kısırlık ve Tüp bebek ile ilgili sorularınızı aşağıdaki formu kullanarak sorabilirsiniz.